Mało znany w Polsce owoc, jeśli zacznie być uprawiany masowo, ma szansę odnieść ogromny sukces na rodzimym rynku. Działa antynowotworowo i przeciwstarzeniowo. Te właściwości, w połączeniu z przewidywalnie niską ceną, mogą zagwarantować mu dużą popularność wśród konsumentów.
- Z punktu widzenia dietetyka, świdośliwa, to bardzo wartościowy owoc, gdyż zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy. Uważam, że może z powodzeniem opanować polski rynek wypierając borówkę, która nawet w środku sezonu jest dość droga. Dzięki temu również mniej zamożne osoby mogłyby pozwolić sobie na ten zakup, mówi Monika Stromkie-Złomaniec, specjalista ds. żywienia człowieka z poradni dietetycznej Dietosfera.
W ocenie eksperta, świdośliwa ma szansę na stałe zagościć w menu Polaków nie tylko za sprawą niskiej ceny i smaku przypominającego borówkę, ale przede wszystkim dzięki korzystnym dla zdrowia właściwościom. W skórce tych brunatno-fioletowych owoców znajdują się bowiem przeciwutleniacze. Ich zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, które działają destruktywnie na organizm. Odpowiadają za jego szybsze starzenie oraz mogą przyczynić się do rozwoju procesów kancerogennych.
Oszuści mają nowy sposób na Polaków. Przestępcy podają się za kancelarie prawne specjalizujące się w obsłudze kredytobiorców. Twierdzą, że oszczędności rozmówcy są zagrożone, ale dzięki zastosowaniu się do ich rekomendacji można środki uratować. Szczególnie narażeni są frankowicze.
- Podczas oddychania komórkowego w każdej komórce naszego ciała powstają wolne rodniki. Jeśli dodatkowo żyjemy w dużym, zanieczyszczonym mieście, jesteśmy narażeni na ciągły stres, źle się odżywiamy, palimy papierosy i spożywamy alkohol, to ich produkcja wzrasta. Dlatego tak istotne jest spożywanie produktów, które w naturalny sposób dostarczą nam przeciwutleniaczy działających jak tarcza obronna naszego organizmu, dodaje specjalista.
Jak zauważa dietetyk, uprawa świdośliwy nie przysparza problemów. Roślina potrzebuje mniej wody niż borówka i nie ma wygórowanych wymagań glebowych, dzięki czemu jej uprawa przez plantatorów może być bardzo opłacalna. Owoc ma również szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Oprócz spożywania go na surowo w krótkim sezonie, który trwa od czerwca do lipca, można z niego wytwarzać wartościowe, łatwe do przechowywania dżemy, konfitury, kompoty i soki.
W pierwszych trzech kwartałach 2024 roku liczba wniosków dotyczących zamknięcia jednoosobowej działalności gospodarczej spadła o ponad 2% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r. Z kolei liczba wniosków o zawieszenie wzrosła rdr. o niespełna 5%.
- Ten owoc, z punktu widzenia ogrodników, jest zdecydowanie prostszy w uzyskaniu od borówki amerykańskiej. Żeby świdośliwa trafiła do szerszej grupy konsumentów, musi być uprawiana na skalę masową. Pojawi się wówczas na targach i straganach, a jej smak poznają nie tylko pasjonaci ogrodnictwa, ocenia Monika Stromkie-Złomaniec.
Jeśli obecny trend związany ze zdrowym odżywianiem nadal będzie się utrzymywał, to możliwe, że owoc opanuje rodzimy rynek, a Polska dołączy do Litwy, Łotwy i Finlandii, gdzie uprawia się go na masową skalę. Antyrakowe i przeciwstarzeniowe właściwości świdośliwy, połączone z niewymagającą uprawą i korzystną ceną, sprawiają, że ma ona sporą szansę na sukces na naszym rynku.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał chroniony jest przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych. Materiał może być wykorzystany (w tym dalej publicznie udostępniany) wyłącznie przez zarejestrowanych Użytkowników serwisu, tj. dziennikarzy/media. Jakiekolwiek wykorzystywanie przez nieuprawnione osoby (poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami) jest zabronione.