×
Biznes i gospodarka separator
Budownictwo Energetyka Handel Infrastruktura Motoryzacja Nieruchomość Przemysł Rolnictwo Telekomunikacja Transport Turystyka Ubezpieczenia
Bankowość i finanse separator
Banki Fundusze Giełda Inwestycje Kredyty Lokaty Waluty
Nowe technologie separator
Audio-Wideo Fotografia Internet Komputery Oprogramowanie Telefony
Społeczeństwo separator
Konsument Podatki Praca i kariera Prawo Problemy społeczne Samorząd
Edukacja separator
Dziecko Nauka Szkolnictwo
Media separator
Internet Public Relations Reklama i marketing Telewizja, radio, prasa
Zdrowie i uroda separator
Choroby Kosmetyki Leczenie Leki i preparaty Medycyna Porady lekarza Profilaktyka Żywienie
Kultura separator
Film Literatura Muzyka Sztuka Teatr
Lifestyle separator
Dom i ogród Gwiazdy Kulinaria Moda Podróże Styl życia Wnętrza Zakupy
Opinie i komentarze separator
Bankowość Finanse Gospodarka Handel Marketing Materiał eksperta Nowe Technologie Podatki Praca i kariera

Spada spożycie ziemniaków w Polsce. Powodem tego jest błędne przekonanie, że wywołują otyłość

Udostępnij na Facebook'uPolecamy Udostępnij na Twitter'zeTweetnij Udostępnij na LinkedIn'ie Udostępnij
Dr n. med. Piotr Niedziałkowski, Centrum Zdrowej Skóry. Fot. serwis agencyjny MondayNews™

Nie doceniamy kartofli, które mają wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. W trosce o linię, zastępujemy je innymi pokarmami. Tymczasem ziemniaki są mniej kaloryczne od ryżu, a podane wraz z mięsem ograniczają wpływ tłuszczu zwierzęcego na nasz organizm.

Przez dziesiątki lat nie wyobrażaliśmy sobie obiadu bez ziemniaków. Zawsze były ogólnodostępne i niedrogie, dlatego stały się podstawą polskiej kuchni. W czasach ograniczonej możliwości zakupu różnorodnych jarzyn, zyskały funkcję podstawowego dania, którym mogliśmy najeść się do syta. Jednak nasze zwyczaje żywieniowe bardzo się zmieniły. W latach 90. przeciętny Polak zjadał aż 148 kg kartofli rocznie, w 2005 r. - 126 kg, w 2015 r. ta liczba spadła do zaledwie 100 kg. W ostatnim roku spożycie tych warzyw obniżyło się jeszcze o kilogram, na korzyść innych jarzyn.

– Przekonanie, że ziemniaki tuczą, jest błędne. Jeżeli będziemy spożywać te warzywa same lub ewentualnie z lekkimi dodatkami, to na pewno od nich nie przytyjemy. Szkodliwe są dla nas za to tłuste sosy, mąki oraz napoje gazowane, które zawierają cukry. Tymczasem 100 g kartofli ma tylko 77 kilokalorii. Więcej posiada ryż wyjaśnia w rozmowie z serwisem agencyjnym MondayNews, dr n. med. Piotr Niedziałkowski z Centrum Zdrowej Skóry.

[DANE MC] Eksperci biją na alarm. Zdecydowana większość Polaków nie ma jeszcze zastrzeżonego numeru PESEL

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają eksperci, to mniej niż ok. 20 proc. dorosłych Polaków. Znaczna część społeczeństwa nadal nie ma wystarczającej wiedzy o istocie oraz skutkach prawnych takiego działania.

Chcąc w pełni wykorzystać potencjał ziemniaków, trzeba je odpowiednio przygotować. Niestety, najczęściej warzywa te obieramy i wkładamy do zimnej wody, a następnie gotujemy. Ten proces powoduje rozpuszczenie witamin. Tymczasem kartofle, najlepiej jest przygotowywać na parze lub w niewielkiej ilości wrzątku oraz w skórce, ponieważ tuż pod nią znajduje się najwięcej cennych dla naszego zdrowia składników. Powinniśmy spożywać je na gorąco, zaraz po wyjęciu z garnka.

W czerwcu cena za metr kwadratowy u deweloperów była praktycznie taka sama jak w maju [RAPORT]

W czerwcu w 15 miastach wojewódzkich średnia cena metra kwadratowego mieszkań oferowanych przez deweloperów praktycznie nie zmieniła się względem maja. Obecnie największe szanse na tytuł najbardziej stabilnej cenowo metropolii w 2025 roku mają Warszawa i Katowice.

– Trzy lub cztery ziemniaki nie będą zagrożeniem dla naszego zdrowia, ani tym bardziej sylwetki, jeżeli znajdą się na talerzu wraz z surówką oraz rybą. Co więcej, kartofle mają działanie zasadotwórcze i spożywanie ich np. razem z kotletem schabowym działa antagonistycznie, czyli równoważy kwasotwórczy wpływ białka zwierzęcego na nasz organizm. Dlatego, do mięsa warto podawać właśnie ziemniaki – zaleca dr Niedziałkowski.

Zdaniem eksperta, należy informować pacjentów o ważnych dla zdrowia wartościach odżywczych ziemniaków. Gdyby znali dokładnie budowę tych roślin, zmieniliby zdanie na ich temat i chętniej je spożywali. Kartofle są bogate w minerały, takie jak potas i magnez, witaminy oraz skrobię. Ten ostatni składnik powszechnie uważa się za tuczący, a tymczasem jest on cennym dla ludzkiego organizmu źródłem energii. Ponadto ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne. Dlatego, powinny je jadać osoby, które przebywają na diecie.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał chroniony jest przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych. Materiał może być wykorzystany (w tym dalej publicznie udostępniany) wyłącznie przez zarejestrowanych Użytkowników serwisu, tj. dziennikarzy/media. Jakiekolwiek wykorzystywanie przez nieuprawnione osoby (poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami) jest zabronione.

NAJNOWSZE NEWSY

Przewiń do góry