17 wrzesień 2019
 
Zapomniałeś hasła?  Kliknij tutaj
Zespół MondayNews, 30 maja 2016 | 05:01
Masz ciekawego newsa? Napisz do wydawcy

Świdośliwa ma potencjał, by opanować polski rynek. Antyrakowe właściwości mogą być kluczowe

Monika Stromkie-Złomaniec, Poradnia dietetyczna Dietosfera. Fot. serwis agencyjny MondayNews™

Mało znany w Polsce owoc, jeśli zacznie być uprawiany masowo, ma szansę odnieść ogromny sukces na rodzimym rynku. Działa antynowotworowo i przeciwstarzeniowo. Te właściwości, w połączeniu z przewidywalnie niską ceną, mogą zagwarantować mu dużą popularność wśród konsumentów.

– Z punktu widzenia dietetyka, świdośliwa, to bardzo wartościowy owoc, gdyż zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy. Uważam, że może z powodzeniem opanować polski rynek wypierając borówkę, która nawet w środku sezonu jest dość droga. Dzięki temu również mniej zamożne osoby mogłyby pozwolić sobie na ten zakup, mówi Monika Stromkie-Złomaniec, specjalista ds. żywienia człowieka z poradni dietetycznej Dietosfera.

W ocenie eksperta, świdośliwa ma szansę na stałe zagościć w menu Polaków nie tylko za sprawą niskiej ceny i smaku przypominającego borówkę, ale przede wszystkim dzięki korzystnym dla zdrowia właściwościom. W skórce tych brunatno-fioletowych owoców znajdują się bowiem przeciwutleniacze. Ich zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, które działają destruktywnie na organizm. Odpowiadają za jego szybsze starzenie oraz mogą przyczynić się do rozwoju procesów kancerogennych.

– Podczas oddychania komórkowego w każdej komórce naszego ciała powstają wolne rodniki. Jeśli dodatkowo żyjemy w dużym, zanieczyszczonym mieście, jesteśmy narażeni na ciągły stres, źle się odżywiamy, palimy papierosy i spożywamy alkohol, to ich produkcja wzrasta. Dlatego tak istotne jest spożywanie produktów, które w naturalny sposób dostarczą nam przeciwutleniaczy działających jak tarcza obronna naszego organizmu, dodaje specjalista.

Jak zauważa dietetyk, uprawa świdośliwy nie przysparza problemów. Roślina potrzebuje mniej wody niż borówka i nie ma wygórowanych wymagań glebowych, dzięki czemu jej uprawa przez plantatorów może być bardzo opłacalna. Owoc ma również szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Oprócz spożywania go na surowo w krótkim sezonie, który trwa od czerwca do lipca, można z niego wytwarzać wartościowe, łatwe do przechowywania dżemy, konfitury, kompoty i soki.

– Ten owoc, z punktu widzenia ogrodników, jest zdecydowanie prostszy w uzyskaniu od borówki amerykańskiej. Żeby świdośliwa trafiła do szerszej grupy konsumentów, musi być uprawiana na skalę masową. Pojawi się wówczas na targach i straganach, a jej smak poznają nie tylko pasjonaci ogrodnictwa, ocenia Monika Stromkie-Złomaniec.

Jeśli obecny trend związany ze zdrowym odżywianiem nadal będzie się utrzymywał, to możliwe, że owoc opanuje rodzimy rynek, a Polska dołączy do Litwy, Łotwy i Finlandii, gdzie uprawia się go na masową skalę. Antyrakowe i przeciwstarzeniowe właściwości świdośliwy, połączone z niewymagającą uprawą i korzystną ceną, sprawiają, że ma ona sporą szansę na sukces na naszym rynku.

ZOBACZ TAKŻE

Używamy plików cookies by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.